torstai 17. joulukuuta 2015

Kananmunattomat muffinssit


Vietimme koulussa pikkujouluja tekstiseminaarin yhteydessä. Mikä sen mukavampaa kuin nautiskella herkkuja sekä viiniä ja skumppaa samalla, kun puhutaan asiaa?:)

Olen viime vuosina erikoistunut kananmunattomaan leivontaan allergioistani johtuen. Muffinssi on helpompi kuin aiemmin suosimani kuivakakut, koska se pysyy paremmin kasassa. Näissä kuvissa näkyy kehitys yksinkertaisen paperivuoan vaihtumisesta paperivuokaan + muffinssipeltiin. Peltejä hankin Ikeasta kaksi kappaletta, minkä ansiosta pystyn tekemään sarjatyönä isomman erän.

Perheen insinööri repii hiuksiaan, kun minulle reseptiasiat ovat aina joustavia, jatkuvasti muuttuvia, ja mitat "ton verran".:p Pahoittelen, jos eksaktimmin leivontaan suhtautuvat lukijat joutuvat nyt saman tuskan eteen. Yritän antaa mittoja, joita ei pidä ottaa täsmällisinä, ellei niin halua - ei meidän esivanhemmillakaan ollut tarkkoja desimittoja tai keittiövaakaa.

EDIT: Koska juuri äskettäin valmistin yhdet kaura & mustikka -muffinssit, joihin unohdin laittaa kermaviilin, ja valmiit leivokset onnistuivat silti, maitotuotteen tai vastaavan käyttö ei ole välttämätöntä.:) Lisäsin auringonkukkaöljyä reseptiin vajaan puoli desiä enemmän, ja laitoin puolet kaurahiutaleita, puolet vehnäjauhoja.

*****

Olen muokannut reseptin Kodin Kuvalehden banaani-kanelimuffinien reseptistä.

Muffinsseja tulee noin 16 kpl Ikean vuokakoossa. Reseptiä voi muunnella vegaaniseksi, gluteenittomaksi, sekä erilaiset allergiat huomioiden.

150 g sulatettua voita TAI 1,5 dl auringonkukkaöljyä
2 dl kermaviiliä TAI vastaava määrä vegaanista kaurajugurttia tms. (ei välttämätöntä olla mitään)
2 dl sokeria TAI noin 1dl siirappia ja 1 dl hunajaa TAI enempi siirappia
1-2 banaania (ja 1 omena) TAI 1 pussi pakastemustikoita TAI 1 omena ja 1 porkkana raastettuna
4 dl vehnäjauhoja TAI 2-3 dl vehnäjauhoja ja 1-2 dl kaurahiutaleita TAI 4 dl perunajauhoja TAI 3 dl perunajauhoja ja 1 dl riisijauhoja
2 tl leivinjauhetta
(2-5 tl vaniliinisokeria, jos käytät normaalia sokeria / maun mukaan)
(1-2 tl kanelia, sopii omenoiden, porkkanan ja banaanin kanssa)

*****

Kuorrute:

Yläkuvan muffinsseissa käytin tummaa kahvia ja tomusokeria, josta tulee lievästi kahvin makuinen kuorrute. Sopii yhteen hunajan & siirapin kanssa.

Alemmassa kuvassa on myös muffinsseja, joissa on vain tomusokeria. Yksinkertaista ja talvisen näköistä.:)

Alimmassa kuvassa olen sekoittanut 2dl kuohukermasta tehtyä kermavaahtoa ja 2dl maustamatonta rahkaa (mikään ei estä käyttämästä maustettua) + sokeria ja vaniliinisokeria. Tämän olen pursottanut muffinssien päälle ja lisännyt banaania sekä puolitettuja viinirypäleitä.



Ohje:

Pieni omenat silpuksi tai raasta. Raasta porkkana, sulata mustikat. Heitä märät aineet sekaisin kulhoon. Toiseen kulhoon sekoita kuivat aineet (= jauhot ja leivinjauhe). Sekoita sen jälkeen koko hoito.

Kaada muffinssivuokiin, jotka olet sijoittanut pellin koloihin. Tai jos et omista peltiä, laita kaksi paperivuokaa päällekkäin. Yksinkertaiset vuoat leviävät uunissa.

Paista 200 asteessa keskitasolla n. 25 minuuttia, tai uunin tehojen mukaan. Meidän uunissa 175 astetta ja n. 23 minuuttia.

Anna jäähtyä ennen kuorruttamista. Eikä kuorrutetta ole pakko laittaa. Itse säilytän muffinssit jääkaapissa alumiinifolioon käärittynä (ts. pohjustan pahvisen viilipurkkilootan ja peitän sen), jotta ne pysyisivät mehukkaina. Kermapäällysteiset tosin säilytin kakkukuvun suojissa.

Huom 1: En ole käyttänyt vaniliinisokeria hunajan ja siirapin kaverina, koska niistä tulee itsessään melko voimakas sivumaku, enkä usko, että vaniliinisokeri toimisi. Samoin kaneli tuntuu ajatuksena, ettei ehkä toimi mustikoiden kanssa. Mutta nämä ovat vapaasti kokeiltavissa.:) Käytä mitä mausteita haluat, tai ole käyttämättä mitään.

Huom 2: Sama taikina toimii myös piirakkavuokaan kaadettuna.:D Eli voit yksinkertaisemmin väsätä tällä reseptillä piirakan, jos et omista muffinssitarpeita tai halua / jaksa nähdä vaivaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos, että päätit jakaa ajatuksiasi.:)