perjantai 15. tammikuuta 2016

Kuusi (haastepostaus)


Sain kesällä posliininmaalausta pitkään harjoittaneelta sukulaiselta vinkin, että nykyään on hajuttomia tärpättejä. Viimein muutama päivä sitten tajusin etsiä netistä hajutonta fiksatiivia. Löysin SpectraFixin, joka on 1800-luvun reseptin mukaan valmistettu kaseiinista ja alkoholista.:D Vaikka se maksaa tuplasti normaalin fiksatiivin verran, oli pakko tilata.

En ole vuosikausiin voinut harrastaa hiilipiirroksia, koska astman takia on todella hankalaa käsitellä mitään liottimia. Ennätin jo harkita kunnollisen kaasunaamarin hankkimista, mutta sittenkin piirrokset täytyisi säilyttää ulkona niin pitkään, että haitalliset aineet haihtuvat. Nyt pääsin kokeilemaan myrkytöntä fiksatiivia käytännössä, eikä se ole täydellistä astman kannalta, mutta riittävän hyvää.:) Piirrokset se kyllä kiinnittää, kuten lupaa, siinä ei mitään moittimista. Ja jos voin työskennellä parvekkeella vaikka lasitukset kiinni, eikä tarvitse mennä pihalle asti, se riittää.

Eipä tämä mikään maailman tähdellisin projekti tai rahantuhlauskohde ole, mutta nautin siitä, miten hiilellä saa aikaan sävyiltään monipuolista ja utuista jälkeä. Tässä olen käyttänyt lisäksi liitua. Hiiliä ja normaaleja taululiituja löytyy varastostani vanhastaan. Olen todellakin harrastelija, enkä pyri tekemään kuvataidetta kuin omaksi huvikseni. Pitkien pohdintojen jälkeen se tuntuu mahdolliselta.:) Voin hyväksyä oman vajavaisuuteni ilman, että tuntisin painetta päästä pidemmälle.

Tähän työhön sain inspiraation ensinnäkin Luovan Lauantain haasteesta nimeltä kuusi, toisekseen mökkireissumme kokemuksista. Enemmän kuin mikään yksityiskohtaisen tarkka, realistinen piirros, tämän on tarkoitus olla ekspressiivinen tunnelmakuva. Itselleni tällaisesta maisemasta tulee mieleen suomalainen kansantarina "Kuu paistaa, kuollut ajaa".

Innostuin lisäksi kokeilemaan tekstitaidetta, word artia, ensin käsinkirjoitettuna ATC-kortiksi leikkaamaani paperinpalaan, sitten tietokoneelle. Mallinsin käytännössä saman kortin kuvankäsittelyohjelmaan, koska ko. ATC on vasta aihio.


Tämä on käytännössä samasta aiheesta toteutettu. Ensimmäinen yritelmäni.:) Tietokoneella tällainen on paljon helpompi kuin käsin, koska käsin pitää tehdä kaikki alusta asti uusiksi, jos jotain menee pieleen. Voi olla, että lopputulos on enemmän visuaalinen runo kuin tekstitaidetta, mutta se ei haittaa. Tykästyin aiemmin Mikael Bryggerin kokoelmaan Valikoima asteroideja, jossa on todella hienoja, visuaalisia runoja.

8 kommenttia:

 1. Hyvä, kun olet löytänyt noita hajuttomia aineita, tärpätti ja tinneri todellakin lemuavat, jos ovat niitä normihajuisia.

  Pehmeä jälki havuissasi. Hiili on haastava väline, itse onnistun saamaan ainoastaan sotkua hiilellä.

  Kiva, kun tulit mukaan luovaan lauantaihin.

  Oletko huomannut Teemataiteen? Siinä on aina kuukauden kestävä teema, josta tehdään kuusi työtä, tule mukaan myös sinne!

  http://teemataide.blogspot.fi/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentista ja vinkistä!:D Täytyy tarkastaa myös tuo teemataide. Aiheista on aina pulaa.

   Luulen, että hiilellä piirrettiin jo joskus kuvataidekerhossa, mutta viimeistään valinnaiskuviksessa yläasteella tykästyin siihen. Samoin 6B-lyijykynään. Taannoin sain yhdet "jämät" (ylimääräiset) pastelliliidut, ja mieli palaa opettelemaan niidenkin käyttöä. Toistaiseksi olen vain värittänyt jonkun leimakuvan.

   Poista
 2. Kaksi erilaista kuusta/kuusikkoa. "Tekstikuusi"oivaltava asetelma sopivine väreineen.

  VastaaPoista
 3. Minulla ei ole/en osaa käyttää muuta kuin lyijykynä, tussit, puuvärikynät ja kuvamuokkaus, öjyvärit sun muut oikeitten taiteilijoden tarvikkeet ovat minulle outoja, mutta näillä mennään! :d tuo alin kuusi on hieno idea!!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos!:D Kyllä noilla välineillä pääsee pitkälle.:)

   Poista
 4. Hiilityö on pakko fiksata ja hajuttomampi vaihtoehto oliskin kiva.
  Kaunis kuusimetsä kuutamossa, tekstitaide onkin minulle uusi juttu.
  Kiva olisi sinut saada teemataiteisiinkin, siellä toisiamme inspiroimme :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentista!:D Kävin katsomassa teemataidetta ja harkitsen.:) Kauniita töitä sinne oli ilmaantunut. Tänään kirjoittaminen vie, mutta ehkä myöhemmin tai taukoillessa voisi katsoa jotain vasemman käden juttua.

   Poista

Kiitos, että päätit jakaa ajatuksiasi.:)