lauantai 22. elokuuta 2015

Uusia kirjallisia kirjanmerkkejä


Vuonna 2011 toteutin ensimmäisen vaiheen kirjallisista kirjanmerkeistä. Sittemmin niistä on muodostunut kätevä, pieni lahja kirjallisuutta arvostaville ihmisille. Käytän materiaalina vain sellaisia kirjoja, joita kukaan ei halua (en edes minä). Aiemmat merkkini ovat perustuneet siihen, miten kauniisti vanhat sivut kellastuvat. Tai joskus uudemmatkin, riippuen vissiin materiaalista.

Näissä kirjanmerkeissä päätin tutkailla sitä, miten pystyn työstämään sivuja, jotka eivät ole kellastuneet.:) Tosin olen jo aiemmin värjännyt kirjan sivuja tehdäkseni itselleni paperia korttiaskarteluun, eli sikäli tiesin hyvin, mihin ryhdyn.


Homma alkaa irti revittyjen sivujen värjäämisellä. Käytän siihen tavallisia, halpoja vesivärejä (peitevärejä), sekä laveeraustekniikkaa. Käytännössä en yhtä hienostuneesti kuin tuossa on selitetty, vaan lutraan paperin kosteaksi. Mieluiten teen sen laakeakarvaisella siveltimellä (tai pienellä maalipensselillä), mutta homma onnistuu myös tavallisella. Sen jälkeen lähden siveltimenvedoilla tuomaan väriä raita kerrallaan. Niitä voi sitten laajentaa ja levittää, ja tarpeen mukaan lisätä vettä.

Toinen tapa värjätä (= kellastaa) paperia olisi uittaa sitä kahvissa - tai kaataa kahvia päälle. Tuloksen näkee parhaiten tämän blogin pohjassa, joka on itse kahvilla värjäämäni paperi, tietokoneelle skannattuna. Tee käy värjäämiseen myös, mutta tuntuu tekevän vaaleampaa jälkeä.


Kun värjätty paperi on kuivunut, liimaan sen toiseen saman kirjan sivuun. En viitsinyt värjätä molempia, koska toinen kuitenkin jää sisäpuolelle lähes näkymättömiin. Sama tekniikka pätee, jos tekee merkkejä suoraan sivuista sellaisenaan.:) Liima kaiken lisäksi jäykistää paperia, joten valmiista merkistä tulee ohuen pahvin kaltaista.

Käytän Scotchin liimaa siksi, ettei se haise yhtä vahvasti kuin muun merkkiset (yleensä suosin kaksipuoleista teippiä, mutta tässä käytössä liima on ylivoimainen). Astmaatikkona taideharrastus tai askartelu on joskus vaikeaa.:(

Voi olla, että esim. leimasinmusteella läträten paperi värjäytyisi myös tosi kivan näköisesti, mutta liottimien käyttö on itselleni yleensä mahdotonta. Siksi en ole myöskään käsitellyt kirjanmerkkejä fiksatiivilla, mikä voisi parantaa peitevärin pysymistä. Se nimittäin tarttuu sormiin, jos merkkiä hankaa. Koekäytin merkkiä kirjan välissä, eivätkä sivut tahriintuneet.:) Joten värjäys pitäisi olla turvallinen siinä tarkoituksessa, mihin se on suunniteltu.


Liimattuani kaksi paperia yhteen, käänsin ne ja levitin liimaa takapuolen toiselle puoliskolle. Sen jälkeen taitoin paperit keskeltä ja litistin yhteen. (Siten valmiissa kirjanmerkissä on yhteensä neljä kerrosta paperia, liimaa välissä.)

Koko hoidon kuivuttua siistin reunasta saksilla sivun kirjasta irti repimisestä jääneet "hapsut" pois. Joku pedantimpi voisi tietty käyttää vaikka askarteluveistä ja metalliviivotinta irrottaakseen sivut kirjasta siistimmin.

Leimasin kirjanmerkit käyttäen Katzelkraftista hankkimaani leimasinta. Leimailu on oma taiteenlajinsa, johon tarvitaan akryylipalikka ja mahdollisesti erityinen tarralevy, joita molempia saa askarteluliikkeistä.

Lopuksi kiinnitin kirjanmerkkiin kaksipuoleisella teipillä (askartelutarvikkeisiin kuuluva, 3mm tai 6mm ohut teippi, jossa on suojapaperi toisella puolen) Hesyn kirpputorilta hankkimaani pitsinauhaa. Siinä on keskellä yhtenäistä kangasta, joten pitsinauhaksi se soveltuu kaksipuoleisen teipin kanssa aivan täydellisesti.:)

These bookmarks are also taking part in the Katzelkraft challenge for August.:) I made them using old, but not yellowed book pages, from a recycled book. Colored with watercolors, glued two pages together, then folded and glued the halves together. After stamping I put a bit of lace ribbon on top.

6 kommenttia:

 1. Hienoja, samoin nuo ATC:t. Tein ja vaihdoin juuri muutaman ATC-kortin, käytin materiaalina pääasiassa Ikean kuvastoa, joka mainoskieltokyltistä huolimatta putosi postiluukusta. Voisinkin kokeilla myös jonkinlaisten kirjanmerkkien tekoa, kiitos ideasta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos!:D Pitäisi itsenikin taas saada käskytettyä ATC:n pariin, jotta olisi jotain uutta vaihdettavaa.:) Meinaan torstaina viedä pajaan omia korttejani vaihtoa varten nimittäin.

   Poista
 2. A beautiful set of bookmarks!!
  Thank you for joining in the Katzelkraft challenge this month with it! Coco x

  VastaaPoista
 3. A colourful set of bookmarks - a great idea.

  VastaaPoista

Kiitos, että päätit jakaa ajatuksiasi.:)