tiistai 3. marraskuuta 2015

Lukuhaaste 2015


Tässä on valikoima kirjoja, joihin olen ajatellut tarttua tämän syksyn lukuhaasteen nimissä.:) Toki homma on sikäli "huijausta", että nämä sattuvat myös olemaan koulukirjoja. Mutta koskas ylimääräinen kannustus ei olisi edistänyt opiskeluja?;)

Tuhti suomalaisten naisten kirjoittama historiallisen romaanin paketti sisältää teokset Raija Paanaselta, Milja Kaunistolta ja Anneli Kannolta. Kauniston trilogian ensimmäisen osan luin jo kesällä.

Koulun puolesta tarkoitukseni olisi perehtyä historialliseen romaaniin lajityyppinä. Tai oikeammin syventää ennestään hankkimaani tietämystä, koska olen tätä genreä harrastanut lapsesta saakka. Itse asiassa voisi sanoa, että oman romaanikäsikseni kaikkein ensimmäisen version kirjoitin 15-vuotiaana. Tosin se oli mitaltaan vain ylikasvanut ainekirjoitus, jota opettajani kärsivällisesti jaksoi odottaa, vaikka palautus kuten mitta venähti yli rajojen.

Olen viime aikoina selittänyt muutamaan kertaan, etten oikein osaa kirjoittaa novelleja, koska ideat tuppaavat paisumaan. Todellisuudessa olen jokusen "oikean" (eikä vain alustavan romaaniaihion) novellinkin kirjoittanut, mutta niissä hyödyntämäni ideat eivät koskaan herätä intohimoja. Kysyttäessä määrittelen siitä syystä itseni pitkän proosan kirjoittajaksi.

Jostain syystä (tai kenties aivan ilmeisestä, kun katsoo nimiä: Pyöveli, Kalmantanssi) nämä kirjat ja marraskuun puiden luiset, mustat oksat houkuttelevat taustalle Le Poème Harmoniquen version kappaleesta Quand je menai les chevaux boire. Löysin sanat englanniksi. Laulu kertoo ihmiselämän hauraudesta, miten se voi lakata kesken kaiken.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos, että päätit jakaa ajatuksiasi.:)