sunnuntai 1. marraskuuta 2015

Helsingin Kirjamessut 2015


Postaan kirjamessuista vasta nyt, koska rupeamasta toipuminen on kestänyt.;) Löysin mielenkiintoisia esiintymisiä ja paneelikeskusteluita kolmelta päivältä. Jokaisesta tein muistiinpanoja, joista olisi tarkoitus työstää oppimispäiväkirja.

Niinä jokaisena päivänä olin myös myymässä laadukasta nykyrunoutta Poesian ständillä (kuvassa Sirpa Kyyrönen). Vuorot kestivät vain pari tuntia kerrallaan. Ehkä hyvä niin, sillä sairastuin flunssaan juuri messujen alkaessa. Tauti osoittautui onneksi lieväksi.


Pidin kameraa mukana vain sunnuntaina, jolloin kuljin messuilla Jussin kanssa. Minulla ei ole älypuhelinta, enkä viitsi yleensä kuvata vanhan kännykän huonolaatuisella kameralla.

Päivän aloitti omalta osaltani paneelikeskustelu vähemmistöistä suomalaisessa kirjallisuudessa. Panelisteina Maija Haavisto, Anja Snellman ja Mari Pyy. On hyvä kysymys, miksi vähemmistöön kuuluvan hahmon tarinaan kuuluminen pitää perustella erikseen? Miksei hahmo voi vain olla oma itsensä, kuten kuka tahansa? Todellisista historiallisista henkilöistä on ehkä siltä osin "helpompaa" kirjoittaa, koska he ovat mitä ovat, eli perusteluna (jos joku sitä kysyy) voi käyttää realismia.;)


Alkuiltapäivästä Suomen Kirjailijaliiton lavalla keskusteltiin aiheesta "Miten opiskella kirjoittamista?". Panelisteina Jyrki Kiiskinen, Niina Repo ja Miia Toivio. Aiemmin tänä vuonna Anneli Kanto kirjoitti blogissaan otsikolla "Voiko kirjoittamista opettaa?". Eipä lisättävää.:) Itse huomaan omista teksteistäni, miten paljon olen hyötynyt kirjoittajakoulutuksesta.


Lavan vieressä oli valokuvanäyttely "Anna Ahmatova Fontankan talossa".


Messujen kirjasaalis. Päällimmäisenä Mikael Bryggerin Tuuliatlas, toisena Hannu Helinin Kaikki kaikessa. Kolmas ylhäältä on vanhempaa tuotantoa, mutta uusi suomennos: Gunnar Björlingin Auringonvihreä. Kaikki kolme myynnissä Poesian nettikaupassa.

Neljäntenä ja viidentenä tulee kaksi näköispainosta, Neuvoja kauniiksi pääsemiseen ja Lemmen tulkki eli kirjekaavoja rakastaville tytöille ja pojille. Toivon kummastakin hyötyä taustamateriaalina. Sahramia, munia ja mantelimaitoa - keskiaikaharrastajan keittokirja hankittiin myös aidosti käytettäväksi.:) Keskiajan kokit sovelsivat reseptejä mm. ruoka-aineiden saatavuuden mukaan. Sikäli on täysin ajanmukaista tiputtaa pois inkivääri ja kananmuna, jotka vaikuttavat haitallisesti ruumiinnesteideni tasapainoon.;)

Rajapinnoilla puolestaan on ilmeisestikin väitöskirjaan pohjautuva tietoteos sallitun ja kielletyn rajoista 1600-luvun noituusoikeudenkäynneissä. Itseäni kiinnostaa nimenomaan kysymys siitä, mitä sai tehdä, ja mistä seurasi tuomio? Lukutaidottoman kansan pään sisään on vaikea yrittää sovittautua. Toivon, että tämä teos toisi osaltaan valaistusta asiaan.

Antikvaarisilta messuilta löysin Francois Villonin teokset-runokokoelman ranskaksi. Samoin kirjan The Oxford Book of Narrative Verse, johon on koottu näytteitä eeppisestä runoudesta.

SKS:n julkaisema Puistohomot kertoo Helsingin 1960-luvun homokulttuurista. Maanväki puolestaan erilaisista haltioista ja maahisista ympäri maailmaa. Alimpana on kokoelma eri tekijöiden sarjakuviksi sovittamia Eino Leinon Helkavirsiä.

Perinteisesti emme Jussin kanssa osta toisillemme lahjoja, vaan kirjahankinnat ovat yhteisiä.:) Kirjamessujen anti menee tulevan joulun piikkiin.

Koko viikon taustalla on soinut Le Poème Harmoniquen lumoava versio laulusta Ô combien est heureuse.

2 kommenttia:

 1. Minun piti esiintyä messuilla, mutta jouduin sairaalaan - vieläkin itkukiukuttaa koko juttu. Tämä olikin ihkaeka kirjamessublogipostaus, jonka uskalsin ylipäänsä lukea. :) Poesia on tosi mielenkiintoinen kustantamo. Runoudessa isot kustantamot eivät enää ole yhtä kiinnostavia ja merkittäviä julkaisijoita. No, poikkeuksiakin löytyy.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi ei.:( Harmillista, mutta onneksi olet ilmeisesti nyt kunnossa.

   En pidä itseäni minään myyjätyyppinä, ts. en selviytynyt esim. puhelinmyyjänä kuin yhden päivän. Runokirjoja sen sijaan tuntui hyvin helpolta kaupata.;) Kai siinä on kyse, että uskoo myymäänsä juttuun. En osaa puhua läpiä päähäni jonkun humpuukifirman ylikalliista tuotteista, vaikka saisin siitä palkkaa, mutta laatukirjallisuutta voin hyvillä mielin suositella kaikille.:)

   Poista

Kiitos, että päätit jakaa ajatuksiasi.:)