tiistai 10. marraskuuta 2015

Uudenvuodenlupauksia


Uudenvuodenlupauksiani: 1. jäsennellä elämääni ja yrittää (jälleen kerran) työskennellä jonkinlaisen aikataulun mukaan, 2. harrastaa enemmän korttien tekemistä. Kyllä tulee lupaukset vuodelle 2016 aikaisin, mutta jos lasketaan kekristä, silloin olen aivan oikeassa vaiheessa.;)

Kävin eilen kirjakaupassa, josta löytyy kalentereita ja kaksipuoleista teippiä, mutta ei kirjoitusoppaita. Onneksi on nettikaupat. Ostan kirjoja muutenkin todella harvoin ja vain tarpeeseen. Jos olisi rahaa, voisin panostaa kirjoihin ja taiteeseen (muuhunkin kuin 5 € julisteprintteihin).

Kirjakaupoista ja siitä, millaista kirjallisuutta nykyään julkaistaan, puhutaan paljon. Samoin siitä, että suomalaisten lukutaito heikkenee, eikä lukemista harrasteta kuten ennen. Keskustelussa oikeastaan ihmeellisintä on, että kulttuuriväki pystyy samaan hengenvetoon tuomitsemaan kirjallisuuden, jota ihmiset haluavat lukea, ja sen, etteivät ihmiset enää lue.:p

Olen kyllä samaa mieltä siitä, että kirjallisen kentän kutistuminen on huono juttu. Pitäisi julkaista monipuolisesti teoksia. Enkä tykkää, että runoudessakin pääsee läpi vain se, mikä kulloinkin on muotia.

Mielestäni ongelma on huonolaatuinen kirjallisuus. Ilmiselvä editoinnin puute, liiallinen kiire tyyliin "kunhan nyt jotain saadaan julkaistua". Tekisi mieli käskeä jotkin bestselleristit kirjoituskurssille. Kaiketi kirjan oletetaan myyvän niin hyvin, ettei laadulla ole merkitystä? Samalla luodaan viihteelle huonoa mainetta.

Ylipäänsä tuntuu turhalta hirttäytyä iänikuiseen viihde / taide -jaotteluun. Kenties jos ihmiset lukisivat enemmän kirjallisuutta ajalta ennen modernin luomia vastakkaisuuksia, kävisi selväksi, että viihde ja taide voivat olla yksi ja sama asia? Joka tapauksessa minä henkilökohtaisesti irtisanoudun vastakkainasettelusta.

Kirjoitin viihteestä Luovaan Luolaan vuonna 2012.

2 kommenttia:

  1. Hei, paljon painavaa asiaa tekstissäsi.
    Olen samaa mieltä monesta kohdasta: liikaa lokerointia ja vastakkainasettelua,markkinoille pääsee liian heppoisesti editoituja teoksia. Markkinointi keskittyy valmiiksi isoihin nimiin, brändättyihin henkilöihin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentista!:D

      Itse asiassa huomasin, että olisi pitänyt tähdentää: useimmiten tarkoitan ulkomaalaisia bestselleristejä. Ketä nyt olen lukenut, nimiä mainitsematta. Ei ole käännöksenkään vika, jos luen teoksen alkukielisenä (englanniksi).

      Sinänsä kirjailijoiden fanittaminen tuntuu ihan hyvältä jutulta, koska se herättää lukuintoa.:) Toisaalta sitten taitaa olla juuri niin, että moni hyvä, huolella editoitu teos jää vähälle huomiolle. Maailman isolta staralta sen sijaan julkaistaan ilmeisesti melkein mitä tahansa, koska fanit kuitenkin ostavat.

      Ei auta kuin toivoa, että osaisin itse joskus kirjoittaa paremmin.x)

      Poista

Kiitos, että päätit jakaa ajatuksiasi.:)